top of page

Kaikki Taiga-kvartetista

Vapaus olla luova

Taiga-kvartetti syntyi keväällä 2019, kun muusikot Huba Hollókői, Sakari Tervo, Hans Lodders ja Ville Kivivuori jakoivat yhteisen halun soittaa kvartettimusiikkia. Kvartetin ensimmäinen esiintyminen oli toukokuussa 2019. Ensimmäisen kahden toimintavuotensa aikana yhtye järjesti Beethoven+ -konserttisarjaa, jossa kantavana ohjelmistona olivat Beethovenin jousikvartetot, joiden pariksi oli valittu sopivia teoksia muilta säveltäjiltä. Viimeisen kahden vuoden aikana Beethovenin sijaan runko-ohjelmistona on ollut Haydnin kvartetot.

 

Omien konserttiensa lisäksi Taiga-kvartetti on esiintynyt Joensuun musiikkijuhlien jouluisessa videokonsertissa, tehnyt studiolivetaltioinnin yhteistyössä Riverian kanssa, kantaesittänyt Huba Hollókőin Corona-kvarteton Op. 1 sekä soittanut jousiosuudet keväällä 2021 julkaistulle nuorten sävellyskilpailun voittajateoksista kootulle Biisinikkari – levylle. Yhtye oli myös ehdolla sanomalehti Karjalaisen vuoden kulttuuriteko – palkinnon saajaksi vuonna 2020. Taiga-kvartetti on esiintynyt Rajaton taide – festivaalilla, tehnyt joulukonserttikiertueen Pohjois-Karjalassa yhteistyössä kamarikuoro Kaiskun kanssa, sekä järjestää nyt kolmatta kertaa Utran Helmi – kamarimusiikkipäivät Utran kirkossa. Keväällä 2022 Taiga-kvartetti esitti yhteistyössä Topi Linjaman kanssa Haydnin Kristuksen Seitsemän Viimeistä Sanaa Ristillä runsaslukuiselle yleisölle Rantakylän kirkossa.

Photo by Olli Teittinen.jpg

Huba Hollókői

Viulu

Unkarilaissyntyinen viulisti Huba Hollókői valmistui Budapestin Liszt-Akatemiasta, jonka jälkeen hän suoritti sinfonia- ja oopperajohtamisen tutkinnon Sibelius-Akatemiassa Leif Segerstamin ja Jorma Panulan luokassa sekä suoritti maisterin tutkinnon National Master Orchestral Conducting -ohjelmassa.


Solistina Hollókői on esiintynyt Unkarissa, Englannissa, Saksassa, Italiassa, Suomessa, Itävallassa, Hollannissa ja Japanissa. Hän on osallistunut kutsuttuna kansainvälisille festivaaleille, ja hän on työskennellyt mm. konserttimestarina Joensuun kaupunginorkesterin ja Vaasan kaupunginorkesterin kanssa. Hän johtaa säännöllisesti orkestereita viulullaan ja on Taiga-kvartetin perustaja.


Hollókői on saanut useita palkintoja sekä merkittävistä viulu- että kapellimestarikilpailuista, mukaan luettuina János Koncz -viulukilpailu ja Citta'di Brescia Giancarlo Facchinetti -kapellimestarikilpailut.

Sakari Tervo

Viulu

Paltamolaislähtöinen viulisti Sakari Tervo on valmistunut musiikkipedagogiksi sekä suorittanut musiikin ammatilliset erikoistumisopinnot Jyväskylän ammattikorkeakoulussa Anatoli Melnikovin oppilaana. Viulunsoiton A-tutkinnon hän suoritti 2013 Savonia-ammattikorkeakoulussa Kuopiossa.


Hän on esiintynyt solistina Suomen lisäksi Virossa ja Saksassa, sekä esiintynyt festivaaleilla Suomessa, Tanskassa ja Venäjällä. Tervo on työskennellyt muusikkona mm. Jyväskylän, Mikkelin, Kuopion ja Joensuun kaupunginorkestereissa sekä Savonlinna-kvartetin kanssa, ja johtanut erilaisia produktioita. Monipuolisen keikkailun lisäksi hän soittaa vakiintuneissa kokoonpanoissa, kuten Taiga-kvartetissa ja Eino Leinon runoihin sävellettyä musiikkia esittävässä Panleino-kvartetissa. Päätehtävänään hän toimii Joensuun konservatorion viulunsoiton lehtorina ja johtaa konservatorion sinfoniaorkesteria sekä Juno-kamariorkesteria. 


Tervon taiteellinen työ on noteerattu useilla kulttuuripalkinnoilla ja apurahoilla. Hänen sävellyksiään ja sovituksiaan on taltioitu kahdelle Panleinon levylle.

Photo by Ida Lehtonen.jpg
Photo by Emmi Simonen.jpg

Hans Lodders

Alttoviulu

Hollantilaissyntyinen Hans Lodders on opiskellut alttoviulun soittoa Rotterdamin konservatoriossa opettajinaan Vladimir Mendelssohn ja Thomas Lorand sekä yksityisesti Nobuko Imain johdolla. Lukuvuoden 1989-90 hän vietti stipendiaattina Kanadassa Banffin taidekeskuksessa (The Banff Centre for the Fine Arts) keskittyen kamarimusiikkiin mm. Thomas Brandisin, Eduard Brunnerin, Wolfgang Guettlerin, Rivka Golanin, Robert Aitkinin sekä säveltäjien Maurizio Kagel ja Rodion Schredrinin ohjauksessa.


Lodders on soittanut mm. Hollannin radion kamariorkesterissa , "Ensemble Modern" - orkesterissa Frankfurtissa , Gävleborgin sinfoniaorkesterissa Ruotsissa sekä Lappeenrannan kaupunginorkesterin sooloaltistina. Hän on konsertoinut Hollannissa, Belgiassa, Saksassa, Kreikassa, Kanadassa, Italiassa, Ruotsissa, Venäjällä, Itävallassa ja Suomessa, sekä pitänyt mestarikursseja mm. Itävallassa, Virossa ja Venäjällä.

Tällä hetkellä Hän toimii Joensuun konservatorion päätoimisena tuntiopettajana  opettaen viulun- ja alttoviulunsoittoa sekä kamarimusiikkia.


Vuodelle 2011 Loddersille myönnettiin Pohjois-Karjalan taidetoimikunnan puolivuotinen työskentelyapuraha.

Ville Kivivuori

Sello

Joensuulaislähtöinen Ville Kivivuori suoritti sellonsoiton diplomi-tutkinnon Hollannissa Rotterdamin konservatoriossa 2002 opettajinaan Ad van Dongen ja Herre-Jan Stegenga, minkä lisäksi hän on täydentänyt opintojaan mm. Frans Helmersonin, Pieter Wispelweyn ja Alban Gerhardtin johdolla.


Kivivuori on esiintynyt lukuisien orkestereiden solistina sekä kamarimuusikkona Suomen lisäksi Hollannissa, Ranskassa, Italiassa, Espanjassa, Belgiassa, Saksassa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Meksikossa ja Yhdysvalloissa. Hän asui yli kymmenen vuotta Meksikossa toimien konservatorion sellonsoiton opettajana sekä Orquestra Filarmónica de UNAM-orkesterin sellistin virassa. Samaan aikaan hän esiintyi aktiivisesti kamarimuusikkona eri puolilla Latinalaista Amerikkaa. Vuonna 2003 hänet kutsuttiin Orquestra Sinfónica de Mineria-orkestern sellistiksi. Orkesteri teki lukuisia levytyksiä (Mahlern kokonaistuotanto, Beethovenin sinfoniat) mm. Naxos-levymerkille. Palattuaan kotimaahansa Kivivuori on toiminut Joensuun kaupunginorkesterin sellosektion äänenjohtajan sijaisena, Joensuun konservatorion, Keski-Karjalan-, Pielisen Karjalan- sekä Kuhmon musiikkiopiston sellonsoiton opettajana.


Kivivuori jatkaa aktiivista kamarimuusikon uraa freelancerina ja Taiga-kvartetin sellistinä.

Photo by Ida Lehtonen.jpg
bottom of page